15h - poškozený rám 60/VI

 

15h hodnota z emise Hradčany patří mezi nejoblíbenější pro svou variabilitou. A to jak odstínů, které jsou stále předmětem seriozních diskusí, tak počtem tiskových desek a počtem rozměrů zoubkování.

Ti z vás, kteří se zabývali rekonstrukcí nebo studiem tiskových desek 15h nebo se zaměřujete na deskové vady, tak jste mohli narazit na zajímavý objekt na pravém okraji rámu kresby konkrétně na známkovém poli 60 ze VI. tiskové desky.

Monografie Československých Známek č.1 popisuje toto známkové pole jako jedno s vybranou deskovou vadou. A důvodem je přesně ten objekt na pravém okraji rámu kresby.

Během rekonstrukcí tiskových desek jsem narazil na fakt, že se tento objekt vyvíjí. Pojďme se podívat jak vypadá známkové pole 60/VI na zkušebním tisku, který ještě nemá opracované okraje. Tudíž se jedná o jeden z prvních zkušebních tisků desky, která nás v tomto článku zajímá.

Na obrázku je hezky vidět výběžek ve tvaru bodu na pravém okrají rámu, který zmiňuje Dr. Kubát v naší první monografii.

Zde je ještě obrázek reálné známky:

Během tisku a zejména údržbě tiskových desek (čištění?) mohlo dojit k poškození, které se znatelnými následky původní výběžek deformovalo:

Z exemplářů, které mám k dispozici, není znatelné další rozšiřování vady. Navzdory tomu, že VI. tisková deska byla použita k vytištění velkého množství archů a ke konci tisku byla již velmi opotřebována.

Poškozenou verzi 60/VI jsem zatím nalezl v zoubkování B (hřebenové 11 3/4) a C (řádkové 13 3/4). Pokud srovnám počty kusů s původní vadou a s poškozením, odhaduji výskyt 1:1. Nejedná se tedy o vzácnou vadu.

Na závěr ještě detail oblasti v obou variantách:

 

Josef Matoušek