Závoje a Skvrny

Závoje a skvrny se řadí mezi tiskové vady. Všechny tiskové vady mají svou příčinu v neprávném obládání a manipulaci tiskových strojů. Tyto vady jsou tedy nahodilé a neřadíme je do skupiny vad deskových.
 
Závoje a světliny jsou způsobené cizím předmětem, který se dostal v průběhu tisku na tiskovou desku. Na desce se ale předmět neudržel a po dopadnutí s sebou odnesl i nános barvy. Tím pádem se na daném místě archu objevilo místo s bledým a nevýrazným tiskem.
 
Bílé nebo barevné skvrny vznikají v případech, kdy se cizí předmět uchytí na tiskové desce. Tlakem tiskárenského stroje se pak zatlačí do tiskové desky a začne překrývat část kresby, případně začne odpuzovat tiskovou barvu, které se během tisku na desku nanáší.
Skvrny jsou mezi specialisty na emisy Hradčany známé. Osobně se snažím výskyt a vývoj nekterých zmapovat - pro některé známkové pole se skvrnou z níže uvedeného seznamu jsem vytvořil zvlášťní článek, kde naleznete více informací.
 
První monografie československých známek zmiňuje tyto barevné a bílé skvrny:
A co v monografii nenajdete:
 
 
 
 
 
 
 
V rámci studia známek při rekonstrukcích tiskových desek emise Hradčany jsem narazil na velké množství větších či menších světlin. Postupně bych rád na tomto webu umístil jejich popis.
Začal jsem zpracovávat mojí oblíbenou hodnotu 15h (Pofis č.7), kde zejména první a druhá tisková deska jsou zlatým dolem světlin.
 
 
 Hromovky! 
Hledané jsou také známky, kdy se na tiskovou desku dostaly různé tkanice a provázky. Těmto vadám se říká "hromovka" nebo "provázek".
 
 
Použitá literatura:
Monografie československých známek č.1
Josef Matoušek