Skvrna na 5h I 46/1

 
Velmi známý závoj se vyskytuje na známce 5h světle zelená (Pofis č. 3), známkové pole 27/2. Mezi sběrateli se tento populární závoj nazývá "zepelín" a vyskytuje se poměrně často.
Jak jsem již psal v úvodu sekce "Závoje a skvrny", je tato výrobní vada způsobená uchycením cizího předmětu na tiskové desce v průběhu tisku. Zajímavostí vady na známkovém poli 27/2 je, že můžete vidět přesně počáteční stav, kdy je na desce cizí předmět a kdy se tisková barva na něho uchytí. Výsledný efekt po tisku je barevná (zelená) skvrna s bílým okrajem. Další fází je pak jen bílá skvrna, tzn. předmět se z tiskové desky uvolnil, ale pravděpodobně deska v daném míste zůstala mastná. Tisková barva na tohle místo nenanesla a vysledný efekt na papíře je bílá skvrna - závoj. Ten se postupem času, a jak tisk pokračoval, zmenšoval.
 
 
Více zde: https://www.hradcany-stamps.com/clanky/zavoje/skvrna-na-5h-i-27-2/

Další známý závoj se vyskytuje na známce 5h světle zelená (Pofis č. 3), známkové pole 46/1, znamí též jako "htozen".

Stejně jako skvrna na 27/2 je tato výrobní vada způsobená uchycením cizího předmětu na tiskové desce v průběhu tisku. I zde můžete vidět přesně počáteční stav, kdy je na desce cizí předmět a kdy se tisková barva na něho uchytí. Výsledný efekt po tisku je barevná (zelená) skvrna s bílým okrajem. Další fází je pak jen bílá skvrna, tzn. předmět se z tiskové desky uvolnil, ale pravděpodobně deska v daném míste zůstala mastná. Tisková barva na tohle místo nenanesla a vysledný efekt na papíře je bílá skvrna - závoj. Ten se postupem času, a jak tisk pokračoval, zmenšoval.

 

Vývoj vady si můžete prohlédnout zde:

 
 

Známkové pole 46/1 bez výrobní vady
 
 

Na tiskové desce je v tomto momentě cizí předmět
 
 

Cizí předmět z tiskové desky odpadl, ale dané místo není schopné udržet tiskovou barvu
 
 

Bílá skvrna se postupem času zmenšuje ...

 
 
 
 
Pro představu si můžete prohlednout detail vývoje této výrobní vady:
 
      
 
Josef Matoušek